„BELI ORLOVI“: DRUGI MEĐUNARODNI SREDNJOVEKOVNI FESTIVAL, OD 30.08. DO 1.09, NA DONJEM GRADU BEOGRADSKE TVRĐAVE

Udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli Orlovi“, u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“ organizuju po drugi put Međunarodni srednjovekovni festival u Beogradu, na jednom od najlepših mesta Beogradske tvrđave, na prostoru Donjeg grada, od 30. avgusta do 1. septembra ove godine

Ova jedinstvena manifestacija, koja promoviše srpsku i evropsku srednjevekovnu baštinu, okupiće učesnike iz 20 zemalja iz Evrope i sveta. Učestvuju udruženja iz Rumunije, Mađarske, Slovačke, Češke, Bugarske, Francuske, Argentine, Čilea, Brazila, Severne Makedonije, Hrvatske, Turske, Grčke, Italije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Danske i Holandije…

Posetioce festivala od petka (30.8) do nedelje (1.9) očekuju izuzetno zanimljivi programi i sadržaji, koji će im dočarati srednjevekovna vremena:

Srednjevekovno selo – koje zajedno kreiraju učesnici 12 srpskih udruženja kao i udruženja iz Evropskih i zemalja sveta

Radionice starih zanata i veština (kovanje, kaligrafija, mozaik, saračka radionica…), kojima će se dočarati srednji vek kroz manufakturu tog vremena na našim prostorima.

Igraonice za decu – razičite igraonice u skladu sa baštinom svog nasleđa predstaviće srpska i evropska udruženja.

Viteške borbe u oklopu – prema jasno definisanim pravilima HMB federacije realizovaće se borbe u punom oklopu sa učesćem svih zemalja učesnica.

Jousting (đustranje) – šou sa konjima koji prikazuje borbe vitezova na konjima u izvedbi Konjičke divizije Belih orlova

Jahanje konja – rekreativna radionica jahanja za posetioce događaja

Srednjevekovni bazar – bazar opreme , oruđa i oružja srednjeg veka u autentičnoj izradi članova Udruženja iz Srbije i sveta, specijalizovanih zanatlija na temu srednjeg veka

Srednjevekovna i etno muzika – muzički bendovi iz Srbije , VizAntika i Na izvoru, dočaraće muziku srednjeg veka i renesanse

Srednjevekovna plesna radionica – plesna sekcija Udruženja Beli orlovi

Streličarstvo – turnir u srednjevekovnom streličarstvu u kome učestvuju svi streličari iz prisutnih udruženja iz Srbije, Evrope i sveta, kao i drugi slični zabavni i edukativni sadržaji.

Sokolarstvo, i drugi slični zabavni i edukativni sadržaji.


Organizatori pozivaju sve zainteresovane da posete Donji grad „jer je ovaj festival prava srednjevekovna bajka za celu porodicu, za sve generacije ali sa posebnim akcentom i pažnjom posvećenoj deci i njihovoj edukaciji na temu srpske i evropske baštine Srednjeg veka.

Dnevni program Srednjevekovnog festivala, odvijaće se u sledećim terminima:

PETAK (30.08) od 17 do 22 sata
SUBOTA (31.08) od 11 do 22 sata
NEDELJA (1.09) od 11 do 17 sati

Udruženje „Beli orlovi“, privukli su pažnju celog sveta organizacijom „Srednjovekovnog festivala“ i „Bitkom nacija  u Smederevu 2019. godine, kao i programom na „DŽUST OUT“ Festivalu u Manastiru Manasija (2015-2022).

Drugi Međunarodni srednjevekovni festival, koji je podržala i pomogla Gradska opština Stari grad, je još jedna značajna turistička  promocija Srbije, Beograda i Beogradske tvrđave u svetu.

PROGRAM FESTIVALA

Promo najavu festivala pogledajte OVDE