ГО СТАРИ ГРАД: ОДРЖАН ТРЕЋИ ПАРТНЕРСКИ САСТАНАК У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „BUDGET-IT“(ИЗГРАДЊА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ КРОЗ РОДНО ОДГОВОРНО БУЏЕТИРАЊЕ ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛНУ ТРАНСФОРМАЦИЈУ)

Градска општина Стари град учествује у реализацији трогодишњег пројекта Building Gender Equality through gender budgeting for Institutional Transformation“ (Изградња родне равноправности кроз родно буџетирање за институционалну трансформацију) – „BUDGET IT“. Тим поводом, у Београду је одржан трећи састанак конзорцијума пројекта. Другог дана састанка, Градска општина Стари град била је домаћин свих седам партнера из Шпаније, Турске, Италије и Босне и Херцеговине, који уз помоћ водећих универзитетских стручњака развијају начине имплементације родне равноправности кроз родно-одговорно програмско буџетирање, а све у циљу унапређења инклузивности и побољшања репутације и истраживачке изврсности у земљама кандидатима за проширење Европске уније.

Добродошлицу и успешан рад у име наше општине, учесницима пројекта из Универзитета „Кадир Хас“ из Инстанбула и општине Малтепе, Града Бреше и Универзитета овог италијанског студентског центра, шпанског Универзитета из Аликантеа и представнике шпанске Новелде, као и представнике Сарајевске школе за науку и технологију и Правног факултета Универзитета у Београду, пожелео је Бојан Бојић, руководилац Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја Управе ГО Стари град.

„Родна равноправност представља основно право сваког појединца и представља важан принцип демократског система. Један од приоритета општине Стари град је управо остваривање родне равноправности кроз родно-одговорно буџетирање. Родно равноправна друштва најуспешније теже благостању и хармонији и бољем животу свих њених грађана”, рекао је Бојан Бојић и подсетио да је ГО Стари град израдила и усвојила Локални акциони плана за унапређење родне равноправности на подручју Градске општине Стари град, за период од 2024. до 2026. године.

„Тим документом се на локалном нивоу операционализују циљеви и мере које су дате националном Стратегијом за родну равноправност за период 2021-2030. године, и у складу је са међународним правним оквиром, који чине међународни ратификовани уговори. Ту се, пре свега, полази од докумената Уједињених нација, Савета Европе и Европске уније“, рекао је Бојић и поручио да је документ „добар темељ“ за општину Стари град који олакшава будућа аплицирања за средства, како код домаћих, тако и код међународних фондова за финансирање пројеката.

„Добра имплементација овог пројекта значи да је Градска општина Стари град добар и поуздан партнер за нове пројекте у области родне равноправности. Свесни смо изузетне важности оваквих пројеката и поносни смо на чињеницу да је Градска општина Стари град је усвојила и Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу, одлуком Скупштине градске општине Стари град. Све је то део једног континуираног напретка који побољшава нашу репутацију”, поручио је Бојан Бојић у свом обраћању учесницима – партнерима пројекта. Радном састанку је присуствовала Невена Додић, помоћница председника за област  примарне здравствене заштите, социјалне заштите и заштите животне средине и председница општинског Савета за родну равноправност.