GO STARI GRAD: ODRŽAN TREĆI PARTNERSKI SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA „BUDGET-IT“(IZGRADNJA RODNE RAVNOPRAVNOSTI KROZ RODNO ODGOVORNO BUDŽETIRANJE ZA INSTITUCIONALNU TRANSFORMACIJU)

Gradska opština Stari grad učestvuje u realizaciji trogodišnjeg projekta Building Gender Equality through gender budgeting for Institutional Transformation“ (Izgradnja rodne ravnopravnosti kroz rodno budžetiranje za institucionalnu transformaciju) – „BUDGET IT“. Tim povodom, u Beogradu je održan treći sastanak konzorcijuma projekta. Drugog dana sastanka, Gradska opština Stari grad bila je domaćin svih sedam partnera iz Španije, Turske, Italije i Bosne i Hercegovine, koji uz pomoć vodećih univerzitetskih stručnjaka razvijaju načine implementacije rodne ravnopravnosti kroz rodno-odgovorno programsko budžetiranje, a sve u cilju unapređenja inkluzivnosti i poboljšanja reputacije i istraživačke izvrsnosti u zemljama kandidatima za proširenje Evropske unije.

Dobrodošlicu i uspešan rad u ime naše opštine, učesnicima projekta iz Univerziteta „Kadir Has“ iz Instanbula i opštine Maltepe, Grada Breše i Univerziteta ovog italijanskog studentskog centra, španskog Univerziteta iz Alikantea i predstavnike španske Novelde, kao i predstavnike Sarajevske škole za nauku i tehnologiju i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, poželeo je Bojan Bojić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja Uprave GO Stari grad.

„Rodna ravnopravnost predstavlja osnovno pravo svakog pojedinca i predstavlja važan princip demokratskog sistema. Jedan od prioriteta opštine Stari grad je upravo ostvarivanje rodne ravnopravnosti kroz rodno-odgovorno budžetiranje. Rodno ravnopravna društva najuspešnije teže blagostanju i harmoniji i boljem životu svih njenih građana”, rekao je Bojan Bojić i podsetio da je GO Stari grad izradila i usvojila Lokalni akcioni plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad, za period od 2024. do 2026. godine.

„Tim dokumentom se na lokalnom nivou operacionalizuju ciljevi i mere koje su date nacionalnom Strategijom za rodnu ravnopravnost za period 2021-2030. godine, i u skladu je sa međunarodnim pravnim okvirom, koji čine međunarodni ratifikovani ugovori. Tu se, pre svega, polazi od dokumenata Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije“, rekao je Bojić i poručio da je dokument „dobar temelj“ za opštinu Stari grad koji olakšava buduća apliciranja za sredstva, kako kod domaćih, tako i kod međunarodnih fondova za finansiranje projekata.

„Dobra implementacija ovog projekta znači da je Gradska opština Stari grad dobar i pouzdan partner za nove projekte u oblasti rodne ravnopravnosti. Svesni smo izuzetne važnosti ovakvih projekata i ponosni smo na činjenicu da je Gradska opština Stari grad je usvojila i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, odlukom Skupštine gradske opštine Stari grad. Sve je to deo jednog kontinuiranog napretka koji poboljšava našu reputaciju”, poručio je Bojan Bojić u svom obraćanju učesnicima – partnerima projekta. Radnom sastanku je prisustvovala Nevena Dodić, pomoćnica predsednika za oblast  primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i zaštite životne sredine i predsednica opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost.