DANI EVROPSKE BAŠTINE 2023: „ŽIVO NASLEĐE“

Dani evropske baštine ove godine biće obeleženi temom „Živo nasleđe“, koja se odnosi na prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste. Raznovrsne veštine, zanati i profesije nam omogućavaju da očuvamo i sačuvamo naše nasleđe na mnogo načina.

Ove godine Dani evropske baštine traju od 15. do 25. septembra, ali su u program uvršćene i sve manifestacije koje se dešavaju pre i posle ovih datuma sa idejom da predstavimo ono najkvalitetnije što Beograd pruža.

Manifestacija zvanično počinje 15. septembra, u 19 časov,a u Domu Vojske svečanim otvaranjem izložbe Posveta beogradskom školstvu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Centralni programi u Beogradu, koji će se održati u Etnografskom muzeju i u Manakovoj kući, obuhvatiće predstavljanje znanja i veština koja su, prenošenjem sa generacije na generaciju, sačuvana do danas i čine deo Nacionalnog registra nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Posetioci Etnografskog muzeja moći će da pogledaju kratke video-prezentacije elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisanih na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva – porodična slava (2014), tradicionalna narodna igra kolo (2017), pevanje uz gusle (2018), lončarstvo ručnog vitla iz sela Zlakusa u zapadnoj Srbiji (2020), društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i korišćenjem tradicionalnog pića od šljive (2022). Radionica pevanja „iz vika“ -– srpske pevačke tradicije sa područja Zlatiborskog okruga u zapadnoj Srbiji, koja je 2012. godine upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, biće održana u Etnografskom muzeju u utorak, 26. septembra 2023.

Program u Manakovoj kući obuhvata organizovanje radionica i predstavljanja tradicionalnih zanata upisanih u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao što su opančarski zanat, filigranski zanat i tkanje, koje će biti održane od 14. do 24. septembra . Pripremljena je demonstracija opančarskog zanata, radionica tkanja i škola filigrana.

Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom se nasleđe predstavlja kao zajednička baština evropskih naroda.

PRILOG: POJEDINAČNI PROGRAMI ŽIVO NASLEĐE – BEOGRAD 2023.