OPŠTINA STARI GRAD I REPUBLIČKA UNIJA POTROŠAČA: EDUKCIJA SUGRAĐANA – POTROŠAČA NA TEMU „PRODAJA VAN POSLOVNIH PROSTORIJA I MERE OPREZA“

Gradska opština Stari grad, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnje i spoljne trgovine i Republičkom unijom potrošača, organizovala je danas u prostorijama opštinskog  Uslužnog centra  edukativno predavanje za starije sugrađane i  članove starogradskih udruženja penzionera, korisnike brojnih programa Senior centra, na temu „Prodaja van poslovnih prostorija i mere opreza“.

Ovu korisnu edukaciju i predavanje o „Zaštiti prava potrošača“  vodila je Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača, koja je istakla da su „naši stariji sugrađani najčešće „žrtve“ dobro obučenih prodavaca i trgovaca“.

„Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine je u cilju zaštite potrošača, u saradnji sa našim udruženjem organizovala program edukacije penzionera i starijih sugrađana kako bi ih upoznala sa njihovim pravima kao potrošača i kako bismo sprečili zloupotrebe trgovaca koji van svojih poslovnih prostorija nude robe i usluge, često po mnogo višim cenama. Naš cilj je da se upoznamo sa  oblicima nepoštene, često obmanjujuće poslovne prakse kod ove vrste prodaje/kupovine, kao i kako da se zaštite od „nasrtljivih“ trgovaca i raznih „tehnika manipulacije“, često zamaskiranih ljubaznošću! Treba da se zna kome da se prijave eventualne prevare, koja su naša osnovna prava kao potrošača, kome da se obrate i koje su mere koje preduzima država i tržišna inspekcija“, naglasila je na početku predavanja Vesna Perinčić.

Nakon uvodnog izlaganja  prisutnima je prikazan i edukativni dokumentarni film sa porukom na šta treba da se obrati pažnja i kako da se potrošači zaštite ili da ostvare svoja prava suočavajući se sa konkretnim negativnim primerima i manipulativnim radnjama, kao i potpisivanja ugovora sa „nesavesnim“ trgovcima, pri prodaji van poslovnih prostorija.

„Potrošači po definiciji uključuju sve nas. Oni su najveća ekonomska grupa koja utiče i na koju utiče skoro svaka javna i privatna ekonomska odluka. Potrošačem se u smislu Zakona o zaštiti potrošača smatra fizičko lice koje zaključuje pravni posao ili d‌eluje na tržištu van svoje trgovinske, poslovne, zanatske ili profesionalne delatnosti. Zaštita potrošača nije i ne sme da bude na štetu trgovaca i potrošača, posebno ne na štetu penzionera i starijih sugrađana, koji su često „žrtva“ nesavesnih“ prodavaca. Jačanjem zaštite potrošača unapređuje se i konkurencija na tržištu i razvija fer, poštena tržišna utakmica među trgovcima, pa možemo slobodno tvrditi da će realizacija aktivnosti u okviru ovog projekta doprineti i privredi“, poručila je Vesna Perinčić i naglasila da država, u cilju zaštite svojih građana, propisuje zakone kojima se garantuju osnovna prava potrošača – pravo na zaštitu zdravlja, bezbednosti i imovinskih interesa i stara se da se oni sprovode.

Upravo je i edukacija naših sugrađana, posebno starijih. jedna od obaveza Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine koje sprovodi u saradnji sa Republičkom unijom potrošača i jedinicama lokalne samouprave.

Podsećamo da je „Zaštita potrošača i zdravlja“ u poglavlju 28 pristupnih pregovora EU, a da je 15. mart Svetski dan potrošača.