OPŠTINA STARI GRAD I CENTAR ZA SOCIJALNI RAD „STARI GRAD”: ODRŽANA TRIBINA „BORBA PROTIV NASILJA I ZNAČAJ INSTITUCIJA”

U Centru za socijalni rad „Stari grad”, u saradnji sa našom opštinom, organizovana je, u susret Dečijoj nedelji, stručna tribina „Borba protiv nasilja i značaj institucija”. Na tribini su učestvovali i o važnoj temi za naše celokupno društvo govorili Elma Elfić Zukorlić, pomoćnica ministra Ministarstva prosvete, Emina Beković, koordinator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Aleksandar Todorović, zamenik predsednika Gradske opštine Stari grad i, kao domaćin, direktorka Centra za socijalni rad „Stari grad” Tatjana Pejović.

Namera organizatora tribine, kako je naglasila Tatjana Pejović, bio je „da se stručna i celokupna javnost kroz različite aspekte upozna sa radom i nadležnostima institucija u pogledu prevencije i rešavanja nasilja u svim njegovim pojavnim oblicima – od vršnjačkog nasilja, digitalnog nasilja, porodičnog do nasilja prema starim licima“. Tribina je počela odavanjem pošte i minutom ćutanja za sve žrtve nasilja u našoj zemlji.

„Danas govorimo o tome šta nadležne institucije sistemski preduzimaju po ovom pitanju. Zaposleni u centrima za socijalni rad su prvi na barikadama. Važna smo karika u prevenciji i suzbijanju nasilja, ali i pomoći žrtvama nasilja. Mi smo oni koji vraćaju nadu i brišu suze ugroženim, zalažući se za prave ljudske i porodične vrednosti. U tom lancu sistemski sarađujemo sa našom opštinom, gradom, ministarstvom i policijom, na čemu smo im zahvalni. Tišina odgovara nasilniku, a ne žrtvi! Moja poruka je „Neću da ćutim, hoću da prijavim svakog nasilnika i nasilje“, jer samo tako možemo svi zajedno preventivno da delujemo na njegovom suzbijanju“, poručila je Tatjana Pejović.

U ime opštine Stari grad prisutne je pozdravio zamenik predsednika Aleksandar Todorović koji je istakao važnost sistemskog pristupa svih državnih institucija u borbi protiv nasilja i stvaranju bezbednog okruženja za život svih građana, bez obzira na nivo formalne nadležnosti.

„U protekle tri godine objedinili smo rad i ostvarili odličnu sa saradnju sa svim gradskim i republičkim organima i ustanovama na Starom gradu – od predškolskih i obrazovnih, centra za socijalni rad, doma zdravlja, do Policijske stanice „Stari grad“. Formirali smo Savet za bezbednost koji opštini pruža stručnu pomoć na prevenciji bezbednosti i svih vidova nasilja u lokalnoj zajednici. U njemu učestvujete svi vi koji ste danas ovde, kao i načelnik Policijske stanice Stari grad Radenko Resanović. Sa MUP-om smo formirali timove koji redovno obilaze sve vrtiće i škole, čime smo povećali opštu sigurnost dece. Opština Stari grad će i u buduće pružati svu podršku u prevenciji bilo kog vida nasilja, kako bismo stvorili jedno bezbednije i zdravije okruženje za sve Sgarograđane, posebno za bezbrižnije odrastanje naših najmlađih“, poručio je Aleksandar Todorović.

Emina Beković, koordinator Nacionalnog kontakt centar za bezbednost dece na internetu, iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, naglasila je važnost saradnje svih institucija, organa, pojedinaca, medija i nevladinog sektora na prevenciji digitalnog nasilja, kome su izložena deca u informatičkom dobu.

„Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu Ministarstva prosvete je spona koja sistemski sarađuje sa Odeljenjem za visoko tehnološki kriminal tužilaštva i MUP-a, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, obrazovnim ustanovama. Moramo da ohrabrujemo sve,  posebno decu da prijave, da kažu šta im se dešava u sajber prostoru. Pošaljite nam linkove, skrin šotove, fotografije. Prijavite zloupotrebe na telefon 19833. Takođe, održavamo brojne edukativne tribine po obrazovnim ustanovama, na žalost iskustvo nam govori da su roditelji „najslabija karika” u sprečavanju digitalnog nasilja, rekla je Emina Beković i naglasila važnost nacionalne platforme za prevenciju nasilja koja uključuje decu „Čuvam te“.

Pomoćnica ministra prosvete Elma Elfić Zukorlić predstavila je sve sistemske mogućnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i zakonske predloge ministarstva za osnaživanje vaspitne uloge obrazovnih institucija u našoj zelji.

„Vršnjačko nasilje je društveni fenomen koji zahteva sistemski pristup svih institucija, ali i medija i nevladinog sektora, rekla bih, društva u celini. Ministrastvo prosvete je uvek prvo na udaru u kontekstu nedavnih dešavanja. Pripremili smo predloge zakonskih rešenja kako bismo prevenirali nasilje i osnažili vaspitnu ulogu obrazovnih institucija u našoj zemlji, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije“, poručila je Elma Elfić Zukorlić i istakla važnost prevencije vršnjačkog nasilja kroz sistemsku saradnju svih relevantnih institucija, iz spoljašnje mreže socijalne i zdravstvene zaštite, potom policije i tužilaštva, kao i kroz saradnju školskih kolektiva i roditelja.

„Ono što je dugogodišnja praksa pokazala  – ključna je saradnja zaposlenih u školama, roditelja, centara za socijalni rad i zdravstvenih ustanova. U podršci detetu u prevazilaženju poteškoća u ponašanju najvažnija je saradnja roditelja i nadležnih institucija!“, poručila je pomoćnica ministra prosvete.

Uz predstavnike relevantnih držanih institucija tribini su prisustvovali direktori i nastavnici starogradskih osnovnih škola, Sanja Lazović, direktorka Predškolske ustanove „Dečiji dani” sa saradnicima, Radenko Resanović, načelnik Policijske stanice „Stari grad“, predstavnici Doma zdravlja i Crvenog krsta „Stari grad“ , udruženja penzionera, kao i predstavnici javnih komunalnih preduzeća.

Organizatori tribine su za ovu priliku pripremili i prigodan, tematski program koji su izveli starogradski predškolci PU ,,Dečji dani“, đaci osnovnih i  srednjih škola sa opštine Stari grad, i glumica Beogradskog dramskog pozorišta Ivana Nikolić, potresnim odlomkom iz predstave ,,Odbrana“, u kome žrtva nasilja postaje nasilnik i osuđenik na dugogodišnju robiju. Svi izvođači su nagrađeni velikim aplauzom zahvalnosti od strane prisutnih i poklon rančevima sa školskim priborom, koji im je obezbedila Socio humanitarna organizacija „Karitas“.

Poruke ispisane na majicama, koje su bile okačene kao scenografija današnje tribine na galeriji Centra za socijalni rad „Stari grad“, su suština i zaključak današnje tribine : ,,DA SE ČUJEMO – NASILJE BOLI – NE BUDI POSMATRAČ – ZAJEDNO SMO JAČI“ – PRIJAVI NASILJE!!!

Video prilog sa tribine pogledajte OVDE