PLATO MIKE ALASA – NA NOVOM PARKINGU SA 171 MESTOM UGRAĐENI SENZORI ZA SISTEM OBAVEŠTAVANJA STAROGRAĐANA O SLOBODNIM MESTIMA ZA VOZILA

Gradska opština Stari grad, u saradnji sa Gradom Beogradom i JKP „Parking servis“, nastavlja akciju postavljanja parking senzora u još jednom od najprometnijih delova opštine, na Platou Mike Alasa, pored Dunavske ulice. Radove na ugradnji senzora za sistem obaveštavanja vozača o slobodnim parking mestima, danas je obišao Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad, sa saradnicima. Na Platou Mike Alasa, koji obuhvata prostor oivičen ulicama Dubrovačkom, Dunavskom i Mike Alasa, završeni su radovi, asfaltiranje i obeležavanje horizontalne i vertikalne signalizacije na novom parkingu. Nakon ugradnje senzora i tabli za obaveštenja, kao i druge potrebne dodatne opreme, novim sistemom obaveštavanja je obuhvaćeno 163 regularna i 8 parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom.

Novi parking na Platou Mike Alasa pripada tzv. „Plavoj zoni“, u kojoj parkiranje vremenski nije ograničeno, a kontrola i naplata će se obavljati radnim danima od 8 do 21, subotom od 8 do 14 časova.

„Gradska opština Stari grad, u saradnji sa gradom Beogradom i „Parking servisom“, nastavlja akciju postavljanja parking senzora. Na teritoriji naše opštine do sada je postavljeno 1800, a danas će se na Platou Mike Alasa ugraditi dodatnih 171 parking senzor. Polako se približavamo broju od 2000 na Starom gradu. Parking senzori će omogućiti dobijanje informacije gde se nalaze slobodna mesta, uštedeće nam vreme koje provodimo tražeći slobodno parking mesto i omogućiti da brže i lakše dođemo do njega. Od subote 18 – tog maja, sugrađanima će biti dostupna nova parking mesta na ovom Platou. Istovremeno se gradi podzemna garaža na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice, sa 284 novih parking mesta i na taj način nastavljamo borbu za rešavanje problema parkiranja na našem Starom gradu“, istakao je predsednik Radoslav Marjanović, i u razgovoru sa prisutnim Starograđanima najavio i početak izgradnje „Linijskog parka“, na prostoru nekadašnje železničke pruge, koji će urbanistički povezati, danas razdojeno, naselje Mike Alasa.

Na području Gradske opštine Stari grad sistemom senzora pokriveno je ukupno 1971 parking mesta. Takođe, na 44 lokacije je postavljeno i 85 tabli za obaveštenja. Na ovim tablama se nalaze podaci o trenutno slobodnim parking mestima u zonama, kao i onim rezervisanim za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom. Dosadašnja praksa je pokazala je da sistem obaveštavanja vozača o slobodnim kapacitetima  u realnom vremenu skraćuje potragu za parking mestom. Sistem parking senzora postavljen je između ulica Cara Dušana, Francuske, Vase Čarapića, Studentskog trga, Uzun Mirkove , Pjarona de Mondezira (bivša Tadeuša Košćuška), kao i sada, na Platou Mike Alasa.

Gradska opština Stari grad i JKP „Parking servis“ apeluju na vozače da pravilno parkiraju vozila na propisno obeleženim parking mestima, kako bi senzori, koji se nalaze ispod vozila, detektovali zauzeće svakog pojedinog parking mesta. Od toga zavisi pouzdanost podataka o raspoloživosti slobodnih parking mesta, koji se nalaze na tablama obaveštenja na početku ulica i u aplikaciji „Parking servis“.