POTPISAN SPORAZUM O USPOSTAVLJANJU ODNOSA I PRIJATELJSKE SARADNJE IZMEĐU OPŠTINE STARI GRAD I KINESKOG GRADA DUĐIANGJAN

Delegacija Gradske opštine Stari grad, predsednik opštine Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine opštine Dušan Petrić, posetila je gradove Duđiangjan, u provinciji Sečuan, Dženđiang, u provincija Điangsu, Šangaj i glavni grad Republike Kine – Peking. Tom prilikom je potpisan sporazum o uspostavljanju odnosa prijateljske saradnje između opštine Stari grad i grada Duđiangjana.
Delegacija naše opštine sastala se sa partijskim sekretarom Điang Veivei, gradonačelnikom Džang Jadanom i drugim zvaničnicima, sa kojima je razgovarano o uspostavljanju saradnji u oblasti privrede, kulture, turizma, sporta i drugim oblastima od interesa za dva grada.
Tokom boravka u Dženđiangu, delegacija je obišla memorilajni centar posvećen Sju Sjinghu i Džu Jing, novinarima „Guangming ribao”, supružnicima koji su poginuli tokom NATO-agresije na SRJ, kada je bombardovana kineska ambasada. Ovo je bila prva delegacija iz Republike Srbije koja je posetila memorijalni centar i odala počast poginulim kineskim novinarima.
U Šangaju je naša delegija posetila generalni konzulat Republike Srbije, a potom je sa generalnim konzulom naše zemlje Sašom Jeremićem, obišla sedište preduzeća „China state construction“, gde su se sastali sa rukovodstvom ove kompanije.
Poslednjeg dana boravka, predsednik opštine Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine Dušan Petrić su u Pekingu obišli Kulturni centar Republike Srbije „Ivo Andrić”, kao i kompaniju „Yihai”, sa čijom predstavnicima su razgovarali o realizaciji postojećih projekta u Srbiji, kao i o budućoj saradnji u oblasti građevinarstva i zelene energije.
Tokom jeseni delegacija prijateljskog Duđiangjana, u kojoj će osim političkih predstavnika biti i predstavnici kineskih privrednika i turističkih operatera, posetiće Beograd i opštinu Stari grad.

Zahvaljujući dobrim i prijateljskim odnosima predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića  i predsednika NR Kine Si Đinpinga napravljen je čvrst i sveobuhvatan okvir za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, i između srpskih i kineskih gradova i opština.