ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА „ПРЕВЕНЦИЈА, ЕДУКАЦИЈА И СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА” У ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Пројекат „ПЕС – Превенција, едукација и социјализација” који се бави темом превенције болести зависности од интернета код ученика виших разреда основних и средњих школа добио је подршку Градске општине Стари град. Тим поводом, представљен је данас директорима староградских основних и средњих школа, представницима ученичког парламента и Савета родитеља у скупштинској сали општине.

Иницијативу за спровођење овог пројекта предузело је Удружење приређивача игара на срећу АГОС, а подршка за реализацију стигла је како из Министарства здравља, тако и из Министарства просвете Републике Србије. Пројекат покрива растуће проблеме које изазива зависност од интернета међу адолeсцентима, а циљ је да се овим младим појединцима пруже вештине, знања и ресурси потребни за превенцију и борбу против овог проблема.

У уводном делу презентације, присутнима се обратио наш истакнути спортиста и репрезентативац Драган Шкрбић, амбасадор Пројекта „Превенција, едукација и социјализација”, а после тога, предавање је одржала Сара Гашић, дипломирани психолог и породично системски саветник.

Драган Шкрбић је овим поводом истакао значај сарадње са градским општинама и изразио захвалност Градској општини Стари Град на уступљеном простору за презентацију и контакте са директорима школских установа. “Захваљујем се Градској општини Стари Град што су препознали важност ове теме и нашег Пројекта и позвали директоре основних и средњих школа, представнике ђачког парламента и родитеље да се упознају са нашим радом и плановима. Овакве догађаје сматрамо ефективним јер окупљамо више значајних представника школа на једном месту и можемо заједно да разговарамо и разменимо искуства, као и да планирамо даље активности.”

Члан већа Градске општине Стари Град за спорт, Недељко Јовановић, захвалио се представницима Удружења “ПЕС”, на ширењу свести о овом проблему и настојању да едукују и информишу младе, њихове родитеље и наставнике о начинима правилног коришћења интернета и превенцији зависности.

Презентација пројекта као и радионице са ученицима и родитељима до сада су одржане у две београдске школе – Спортској гимназији „Спортиум” и школи „Руђер Бошковић”. Активности пројекта се интензивно настављају и у новој школској години, а радионице су осим у школама, планиране и за млађе категорије спортских клубова.

Теме које су покривене у оквиру пројекта су реалност дигиталног света, могући штетан садржај и потенцијални ризици по ментално здравље деце, утицај родитеља и заједнице на коришћење интернета код деце, као и представљање алата који могу помоћи при спречавању online болести зависности.

Спровођење Пројекта планирано је за наредне четири године, тако што ће психолог ПЕС Удружења одржати низ радионица у основним и средњим школама посебно прилагођених ученицама, а посебно њиховим родитељима. Циљ је да се у том периоду гради пратнерство са школама, наставницима, родитељима и јавношћу  како бисмо заједно говорили о проблемима и удруженим снагама спречили појаву online болести зависности. Више о Пројекту можете прочитати на званичној веб страници https://www.projekatpes.rs/