SARADNJA OPŠTINA RIGE OD FERE I STARI GRAD JE PRIMER ISKRENOG PRIJATELJSTVA DVA BRATSKA NARODA

Otac Atanasijus Trajkos, iz grčke opštine Rige od Fere, i član Veća opštine Stari grad Branislav Zec odali su danas poštu i pomen nacionalnom heroju Grčke – Rigi od Fere. Predstavnici bratskih opština požili su venac na njegov spomenik, koji se nalazi u istoimenoj ulici na Starom gradu i posetili Kulu Nebojša, nekadašlju tursku tamnicu, a danas spomen muzej, u kojoj je 24. juna 1798. godine pogubljen ovaj najpoznatiji ustanik grčkog naroda protiv Otomanskog carstva.

Otac Atanasijus – Tanasije, nekadašnji student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, je tom prilikom kao svešteno lice, u prisustvu supruge Marte, ćerke Mine-Dimitre i sina Polizoisa, održao opelo revolucionaru i pesniku Rigi od Fere, uz pojanje grčke nacionalne himne i još jednom podsetio na tradicionalne, istorijske i prijateljske veze naša dva, pravoslavna naroda.

„Viševekovno prijateljstvo Srba i Grka je primer iskrenog i bratskog odnosa dva naroda. Borba  za slobodu je temelj naše saradnje. Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo danas u Starom gradu. Zahvaljujem se domaćinima na prijemu i gostoprimstvu koje ćemo bratski uzvratiti u gradu Velestinovu, našoj opštini i rodnom mestu velikog junaka Rige od Fere“, rekao je otac Atanasijus nakon protokolarnog dela posete.

Podsećamo da je otac Atanasijus bio jedan od inicijatora za uspostavljanju saradnje opština Rige od Fere i Stari grad, krajem novembra 2012. godine, koja je zvanično počela potpisivanjem protkola o bratimljenju naredne godine.

„Naše opštine imaju razvijenu saradnju. Bliski smo narodi, slične istorije i temperamenta. Zajedno razvijamo nekoliko programa kulturne i sportske saradnje, a tokom boravka naše delegacije u Velestinovu, dogovorili smo posete i razmenu dece, kako naše  Velestinovu, tako i njihove Starom gradu. Ovo je još jedna potvrda kako treba razvijati saradnju na lokalnom nivou, u obostranom interesu naših građana i naših naroda“, poručio je Branislav Zec, član Veća opštine Stari grad.

GRČKI NACIONALNI JUNAK

Riga od Fere (1757-1798) je bio grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj, prethodnik i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva. Rođen je u Velestini, a pogubljen je od strane Turaka u Kuli Nebojša.