УСКОРО ПОЧИЊУ РАДОВИ НА ЕНЕРГЕТСКОЈ САНАЦИЈИ ДЕЛА ЗГРАДЕ ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА НА СТАРОМ ГРАДУ, КАО И БРОЈНИХ ОБЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА У 41 ГРАДУ И ОПШТИНИ СРБИЈЕ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је 31. јула уговоре за енергетску санацију објеката од јавног значаја у 41 општини и граду у Србији, у згради општине Смедеревска Паланка.

„Министарство рударства и енергетике издвојило је ове године 800 милиона динара, двоструко више средстава у односу на 2023. годину, за енергетску санацију вртића и предшколских установа, основних и средњих школа, факултета, библиотека, домова културе, здравствених установа, зграда општинских управа, реконструкцију јавног осветљења у 41 општини и граду, са којима смо данас потписали уговоре, а укупна вредност улагања Министарства и локалних самоуправа износи близу 1,3 милијарди динара”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Градска општина Стари град је, у овом другом по реду конкурсу енергетске ефикасности министарства, конкурисала за средства којима ће се санирати део зграде (Блок Ц) Хемијског факултета ПМФ-а Универзитета у Београду. Свечаном потписивању уговора присуствовао је помоћник председника наше општине Александар Пуача.

„Веома смо задовољни што ће се коначно решити вишедеценијски проблем Хемијског факултета, који има велике изазове с енергетском ефикасношћу и високим рачунима за енергенте. Учешћем на овом конкурсу обезбеђена су средства из овог фонда у износу од 30 милиона динара “, рекао је Александар Пуaча.

Министарка Ђедовић Хандановић је указала да ће се завршетком енергетске санације школа, вртића, здравствених центара, дечјих одмаралишта за које су данас потписани уговори, уштедети око 9.000 МW/h топлотне и електричне енергије на годишњем нивоу, док ће смањење емисије угљен-диоскида износити око 5.500 тона годишње. У реконструисаним објектима смањиће се потрошња енергије од 20 до 50 одсто.