USKORO POČINJU RADOVI NA ENERGETSKOJ SANACIJI DELA ZGRADE HEMIJSKOG FAKULTETA NA STAROM GRADU, KAO I BROJNIH OBJEKATA OD JAVNOG ZNAČAJA U 41 GRADU I OPŠTINI SRBIJE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je 31. jula ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji, u zgradi opštine Smederevska Palanka.

„Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ove godine 800 miliona dinara, dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu, za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo danas potpisali ugovore, a ukupna vrednost ulaganja Ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara”, rekla je Đedović Handanović.

Gradska opština Stari grad je, u ovom drugom po redu konkursu energetske efikasnosti ministarstva, konkurisala za sredstva kojima će se sanirati deo zgrade (Blok C) Hemijskog fakulteta PMF-a Univerziteta u Beogradu. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je pomoćnik predsednika naše opštine Aleksandar Puača.

„Veoma smo zadovoljni što će se konačno rešiti višedecenijski problem Hemijskog fakulteta, koji ima velike izazove s energetskom efikasnošću i visokim računima za energente. Učešćem na ovom konkursu obezbeđena su sredstva iz ovog fonda u iznosu od 30 miliona dinara “, rekao je Aleksandar Puača.

Ministarka Đedović Handanović je ukazala da će se završetkom energetske sanacije škola, vrtića, zdravstvenih centara, dečjih odmarališta za koje su danas potpisani ugovori, uštedeti oko 9.000 MW/h toplotne i električne energije na godišnjem nivou, dok će smanjenje emisije ugljen-dioskida iznositi oko 5.500 tona godišnje. U rekonstruisanim objektima smanjiće se potrošnja energije od 20 do 50 odsto.