U DVORIŠTU OŠ „KRALJ PETAR PRVI“ SVEČANO JE OTVOREN KOŠARKAŠKI TEREN U ČAST 100 GODINA KOŠARKE U SRBIJI

U dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu, svečano je otvoren košarkaški teren, u čast 100 godina košarke u Srbiji, 75 godina od osnivanja KSS, 60 godina od osvajanja prve medalje na Svetskim prvenstvima i 305 godina od osnivanja OŠ „Kralj Petar Prvi“.
Svečanosti su prisustvovali ministar sporta Zoran Gajić, zamenik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Todorović, član opštinskog veća Nedeljko Neđo Jovanović, američki ambasador Kristofer Hil, brojne zvanice iz sveta košarke i sporta – predsednik KSS Predrag Danilović, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković, reprezentativka Srbije Saša Čađo, bivša reprezentativka i selektorka U20 ženske reprezentacije Dajana Butulija, kao i doajen srpske košarke Bratislav Bata Đorđević, koji je, ispred Udruženja „Živimo zdravije“, inicijator ove lepe akcije, uz veliku podršku KSS. Donator novog terena je Srđan Todorović, iz srpske dijaspore u Americi.

Svečanost je ulepšao hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ koji je otpevao himnu „Bože pravde“ i pesmu „Ovo je Srbija“. Prisutne je prvi pozdravio direktor škole Mladen Stevanović, zatim Bratislav Đorđević podsetivši da je na tom terenu počela slavna košarkaška srpska istorija.

„Bavljenje sportom za decu i omladinu je od neprocenjivog značaja, posebno u ovim savremenim vremenima. Značajnije je i od učenja matematike, jer je zdravlje i zdravo odrastanje prioritet. U tom cilju smo dobili ovako lep teren. Čestitam i školi „Kralj Petar Prvi“ vredan jubilej i želim mnogo sreće svima koji će tu da treniraju“, poručio je ministar sporta Zoran Gajić.

Podsećamo da je u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ počela istorija srpske košarke kada je izaslanik Crvenog krsta Vilijem Vajlend pre tačno jednog veka iz Amerike doneo prvu košarkašku loptu i održao kurs igre pod obručima.