U OPŠTINI STARI GRAD OBELEŽEN SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: EDUKACIJA U OKVIRU PROJEKTA „PREVENCIJA I RANA DIJAGNOSTIKA TRUDNIČKE I POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE”

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja koji se obeležava danas, u opštini Stari grad održana je edukacija u okviru projekta „Prevencija i rana dijagnostika trudničke i postporođajne depresije”.

Projekat je pokrenut u maju ove godine i za cilj ima podizanje svesti kako građana, tako i stručne javnosti o trudničkoj i postporođajnoj depresiji.
Domaća i međunarodna istraživnja pokazuju da je porast mentalnih poremećaja kod  trudnica i porodilja, ali i njihovih partnera, sve veći, a rad na prevenciji i ranoj intervenciji nedovoljan.

Upravo zbog toga, u saradnji sa Festivalom zdravlja Beograd, a uz podršku ROSE, pokrenuli smo projekat na čijoj je edukaciji danas prisustvovalo preko 70 ginekologa, pedijatara i patronažnih sestara iz domova zdravlja širom Srbije.

Skup je otvorila potpredsednica Skupštine opštine Stari grad, Nevena Dodić, a predavači su bili prim. dr Oliver Vidojević, psihijatar, Maja Žutić, klinički psiholog sa IPP Zagreb, Zorka Zeba, visoka strukovna sestra RZZJ „Batut”,  patronažna sestra Olivera Damnjanović iz Doma zdravlja „Stari grad” i dr Mirjana Mićović, direktorka Festivala zdravlja Beograd.

Video prilog pogledajte OVDE