JAVNI KONKURS „STARI GRAD MISLI NA ZGRADE“: POTPISIVANJE UGOVORA SA 197 STAMBENIH ZAJEDNICA

Nakon uspešno sprovedenog Javnog konkursa „Stari grad misli na zgrade“, u Gradskoj opštini Stari grad u toku je potpisivanje ugovora sa 197 stambenih zajednica koje su po prvi put učestvovale na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za uređenje stambenih zgrada. Na konkursu „Stari grad misli na zgrade“, učestvovalo je preko 800 stambenih zajednica od kojih se njih 717 našlo na Konačnoj rang-listi, a maksimalan iznos novčanih sredstava koje izdvaja Gradska opština po jednoj stambenoj zajednici iznosio je 300 hiljada dinara.

„Konačnom rang-listom utvrđeno je da će sredstva ove godine dobiti 197 stambenih zajednica koje do sada nisu dobijale novac putem konkursa „Stari grad misli na zgrade“ za neophodne radove u zgradama. Program „Stari grad misli na zgrade“ će se nastaviti, pa će tako za prijave rangirane od 198. mesta Gradska opština nastojati da do kraja 2023. godine ili u toku 2024. godine obezbedi dodatna finansijska sredstva u cilju što većeg obuhvata stambenih zajednica, u skladu sa Odlukom o budžetu“, rekao je Branislav Zec, član Veća GO Stari grad.

On je istakao i da je konkurs za uređenje stambenih zgrada „Stari grad misli na zgrade“ raspisan i sprovodi se u skladu sa Odlukom o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade.

„Početak izvođenja radova za one „iznad crte“, njih ukupno 197, sa kojima će Gradska opština potpisati ugovor u prvom krugu, očekuje se tokom ove godine. Okvirni rok za izvođenje radova je 01.11.2023. godine“, rekao je Branislav Zec.

U prethodna dva ciklusa „Stari grad misli na zgrade“ obuhvaćeno je 606 starogradskih zgrada u kojima je realizovano ukupno 1016 različitih oblika radova – okrečeno je 202 ulaza, 157 stambenih zajednica je opremljeno protiv požarnim aparatima, 115 zgrada je dobilo video nadzor,  87 interfone, novu rasvetu 27, dok su savremeni poštanski sandučići postavljeni u 51 starogradskom ulazu. Takođe, na spisku brojnih radova su i popravke krovova u 74 stambene zajednice, kao i zamena ili popravka dotrajalih oluka u 45 zgrada. Novu stolariju, ulazna vrata i prozore na zajedničkim delovima zgrada dobilo je 149 stambene zajednice, dok su drugi građevinsko-zanatski i elektro radovi urađeni u 109 starogradskih stambenih zgrada.