OPŠTINA STARI GRAD: POČEO PROCES UČEŠĆA GRAĐANA U KREIRANJU BUDŽETA ZA 2024.GODINU

Gradska opština Stari grad počela je sprovođenje procesa participativnog  budžetiranja za narednu godinu. Tim povodom danas je održan sastanak  Tima za praticipativno budžetiranje opštine Stari grad, koji je formiran na osnovu rešenja predsednika Radoslava Marjanovića.

Primarni zadaci tima su  da obezbedi  transparetnost ovog procesa, da podstakne i osnaži učešće zainteresovanih pojedinaca, građana i njihovih udruženja da svojim predlozima i programima aktivno učestvuju u javnom procesu donošenja predloga odluke, planiranja, raspodele, nadzora i trošenja dela javnih prihoda i rashoda starogradske lokalne zajednice u narednoj budžetskoj godini.

Timom rukovodi Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine Gradske opštine Stari grad, koja je na sastanku naglasila da je cilj da se do 15. oktobra sprovedu sve faze procesa uz neposredno učešće građana, koje su propisane Zakonom o budžetskom sistemu i skupštinskom Odlukom o sprovođenju uključivanja građana u budžetski proces i pripremu građanskog budžeta.

„Participativno budžetiranje je proces koji uključuje građane i ostale zainteresovane strane u određivanje prioriteta i donošenje planova potrošnje u okviru budžeta lokalne samouprave. Na ovaj način, deo budžeta namenjen je za projekte od interesa za lokalnu zajednicu. Proces utiče na veći stepen poverenja između građana i lokalne vlasti i jača demokratsku kulturu i društvenu strukturu u okviru starogradske lokalne zajednice“, naglasila je Nevena Dodić i predložila sazivanje konsultativnog sastanka zainteresovanih pojedinaca, građana i udruženja na kome će se prezentovati proces parcipativnog budžetiranja – način dostavljanja predloga za finansiranje iz budžeta za 2024.godinu, selekcija dostavljenih predloga za glasanje, kao i organizacija glasanja i utvrđivanje predloga projekata koji su od strane građana dobili najviše glasova. Tim će takođe preduzeti sve radnje u pogledu postupnog uvođenja rodno odgovornog budžetiranja i pripreme Građanskog vodiča kroz budžet. Zaključci i odluke Tima za participativno budžetiranje, nakon sprovedene procedure, ući će u obrazloženje Nacrta odluke o budžetu Gradske opštine Stari grad za 2024. godinu.

Tim za participativno budžetiranje opštine Stari grad, pored Nevene Dodić, vođe tima, čine  Aleksandar Puača, pomoćnik predsednika, Jovana Canić iz Odeljenja za budžet, Mirjana Milošević, rukovodilac Službe za odnose sa javnošću, i Bojan Bojić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja. Današnjem sastanku su prisustvovali i Krsto Blagojević, sekretar Skupštine gradske opštine Stari grad i zamenik sekretara Mihajlo Jevtić.

Tim za participativno budžetiranje Gradske opštine Stari grad poziva sve zainteresovane pojedince, građane i udruženja da aktivno učestvuju u procesu kreiranja i donošenja budžeta starogradske opštine za sledeću godinu.