DAN TRADICIJE – DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE, 15. SEPTEMBAR; SVEČANI DEFILE KNEZ MIHAILOVOM OD 11.30 – NA TRGU REPUBLIKE OD 12 ČASOVA MUZIČKO-SCENSKI PROGRAM

Treća po redu manifestacija „Dan tradicije“, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2023, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a uz podršku Gradske uprave grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije, GO Stari grad, GO Novi Beograd, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

Manifestacija Dan tradicije realizuje se sa idejom da podstakne mlade da kroz umetničke medije dočara prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Na konferenciji za novinare održanoj tim povodom u Dečjem kulturnom centru Beograd, prisutnima su se obratili Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, Leontina Vukomanović, programski direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd,  Milica Ilčić, predstavnik GO Stari grad, Smiljana Novičić, turistički saradnik u Turističkoj organizaciji Srbije, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, Sanja Lazović, direktorka starogradske Predškolske ustanove „Dečji dani” i Dragan Pantelić, predsednik UO Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

Vesna Vidović istakla je da će manifestacija biti posvećena našim najmlađima i da je veoma važno da decu učimo našoj istoriji, tradiciji i kulturi.

„Želimo da se ponose svojom zastavom i himnom, da vole svoju zemlju i budu ponosni što su rođeni i odrastaju u Srbiji. Grad Beograd će uvek podržati ovakve manifestacije i zahvalni smo Dečjem kulturnom centru na trudu i posvećenosti ovom cilju. U petak nas od 11.30 očekuje svečani defile Knez Mihailovom ulicom u narodnim nošnjama i sa zastavama Srbije, a na Trgu republike od 12 časova biće organizovan muzičko-scenski program. „Dan tradicije” predstavlja jednu od najlepših manifestacija koju Beograd ima i zato pozivam sve Beograđane da u petak od 11 časova dođu u Knez Mihailovu ulicu, podrže manifestaciju, učestvuju u njoj i na taj način daju svoj doprinos obeležavanju velikog srpskog praznika”, rekla je Vesna Vidović.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, za decu i mlade od 7 do 14 godina iz Srbije organizovan je nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!”.

Najbolji mladi autori biće nagrađeni putovanjem u neko od prelepih mesta u Srbiji, porodičnim ručkom u jednom od najlepših beogradskih restorana sa nacionalnom kuhinjom, knjigama, CD audio izdanjima u produkciji DKCB-a i drugim vrednim nagradama. Uručenje nagrada održaće se u okviru c ntralnog programa u Beogradu, na velikoj bini na Trgu republike 15.9.2023, od 12 časova.

„Na tom konkursu deca kroz likovnu umetnost i pisanu reč nalaze svoj izraz i vezuju prošlost i sadašnjost kroz ogledalo predaka”, rekla je programska direktorka DKCB-a Leontina Vukomanović i pozvala sve koji budu došli na manifestaciju da sa sobom ponesu neki detalj koji podseća na istoriju našeg naroda.

U popodnevnim časovima program će se nastaviti u drugom delu grada – na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku. Manifestacija će biti realizovana i na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs.

Starograđani će od petka, 15. septembra imati priliku da posete izložbu radova mališana i predškolaca iz PU „Dečji dani, u prostorijama opštinskog Uslužnog centra (prizemlje opštinske zgrade, ulaz iz Nušićeve) .

U susret manifestaciji, od 11. do 14. septembra, u Dečjem kulturnom centru Beograd održavaju se besplatne radionice veza i grafike sa temom srednjovekovnog srpskog ornamenta koju vode Mirjana Filipović Kuruzović i Aleksandar Kuruzović, kao i radionice digitalne umetnosti – Minecraft na pirotski način SERB-CRAFT. Učesnici ove radionice su pod vođstvom dr istorije umetnosti Ive Subotić Krasojević i uz podršku organizacije SERB-CRAFT, uspeli da koristeći popularnu igricu Minecraft re- kreiraju ornamente sa pirotskih ćilima, koji predstavljaju važan deo naše kulturne baštine. Pored toga što će raditi na proučavanju dizajna pirotskih šara i njegovom osavremenjivanju, učenici će i na narednim radionicama, koje će se održati u sredu i četvrtak, proučiti i njihovo bogato značenje i simboliku, pa će tako moći da izaberu i rekreirarju ornament prema značenju simbola i poruci koju šara nosi, a imaće priliku i da, prema starim uzorima, stvore nove ornamente. To je zanimljiv način da se kroz igru i savremenu tehnologiju, koja je deci bliska, nauči i oživi važan segment naše tradicije i kulturne baštine.