MATEMATIČKA GIMNAZIJA OBELEŽILA DAN ŠKOLE – 57.GODIŠNJICA OD OSNIVANJA INSTITUCIJE OD POSEBNOG NACIONALNOG INTERESA ZA REPUBLIKU SRBIJU

Matematička gimnazija, jedinstvena srednja škola u Srbiji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka, obeležila je danas Dan škole i 57. godišnjicu od njenog osnivanja, pridognom svečanošću. Proslavu, škole i od 2019. godine, institucije od posebnog nacionalnog interesa za Republiku Srbiju, svojim prisustvom uveličali su predsednik Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, ministarke u Vladi Republike Srbije – nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i zdravstva Danica Grujičić, državni sekretar ministarstva prosvete prof.dr Ivica Radović, predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić, episkop Petar iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, vikar Patrijarha Porfirija, predstavnici Ambasade Italije, roditelji, sadašnji i bivši profesori i učenici ove jedinstvene i prestižne gimnazije u Srbiji i svetu.

Nakon pozdravnih govora visokih zvanica, prisutnima se obratila direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić. U emotivnom govoru, ona se zahvalila predstavnicima državnih institucija, gradu, opštini, mnogobrojnim fondacijma i donatorima, a pre svega bivšim profesorima i učenicima Matematičke gimnazije, ma gde bili širom Planete, na nesebičnoj pomoći koju pružaju ovoj obrazovnoj ustanovi, koja predstavlja našu sadašnjost, ali i bolju budućnost.

„Naša snaga, snaga svih bivših i sadašnjih učenika i profesora, je jedinstvo u ljubavi i nesebičnosti prema Matematičkoj gimnazija“, istakla je Mirjana Katić.

Učenici Matematičke gimnazije su u proteklih godinu dana svojim znanjem na međunarodnim takmičenjima, olimpijadama, balkanijadama i drugim svetskim takmičenjima iz matematike, fizike, hemije, informatike, geografije, astronomije i šaha osvojili 227 medalja znanja – 40 zlatnih, 101 srebrnu i 86 bronzanih medelja, i isto toliko puta nas sve zajedno obradovali!

Predsednik Skupštine RS Vladimir Orlić, i sam bivši učenik ove prestižne gimnazije, dodelio je svakom članu tima Matematičke, a učestvovali su na 25  svetskih takmičenja,  po lap-top vrhunskih performanski, nao nagradu države Srbije ovim šampionima i ambasadorima znanja naše zemlje..

Povodom Dana Matematičke gimnazije opština Stari grad je ustupila  ovoj prestižnoj školi na korišćenje 3 D štampač.

„Zahvalila bih se našoj opštini Stari grad što je uvek uz nas. Puno nam je pomogla da ove godine odemo u Pariz i da učestvujemo na svetskom takmičenju iz robotike. Danas nas je, povodom Dana škole, obradovala specijalnim 3D štampačem koji će značajno unaprediti rad sekcija Matematičke gimnazije“, poručila je ovim povodom direktorka škole od nacionalnog interesa Mirjana Katić.