SRPSKO – JEVREJSKO PEVAČKO DRUŠTVO I OPŠTINA STARI GRAD: RADIONICA „DA SE NIKAD NE ZABORAVI, HOLOKAUST, DA SE NIKAD NE PONOVI – MUZIKA PIŠE SEĆANJA“


Povodom Dana oslobođenja Beograda,  sećanja na Holokaust,  i tragičnih majskih događaja, Srpsko – jevrejsko pevačko društvo i Gradska opština Stari grad pozivaju vas na radionicu „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“, koja će se održati u sredu, 11.oktobra, sa početkom u 18 časova, u svečanoj sali GO Stari grad, Makedonska 42.     

Radionica, protiv predrasuda, diskriminacije, nasilja – za toleranciju, je jedinstveni javni čas jer se o Holokaustu govori istovremeno iz četiri različita ugla – istorijskog, psihološko-sociološkog, kroz muziku i živu priču preživelih.

Pored hora Srpsko – jevrejsko pevačkog društva  učestvuju eminentni stručnjaci – istoričar dr Milan Koljanin, programski direktor Memorijala Staro sajmište, profesor Filozofskog fakulteta Dragan Popadić, socijalni psiholog i preživeli Jozef Baruhović.

„Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“ povezuje prošlost i sadašnjost, pojašnjava predrasude, sa ciljem i osnovnom porukom da se se svi borimo protiv istih. Takođe, ovo je jedinstvena i izuzetna prilika da se upoznaju preživeli koj su danas retki ljudi,  jer ih, s obzirom na godine gotovo više i nema, kao i da se čuju njihova potresna svedočenja o stradanjima tokom Drugog svetskog rata.

Predsednica „Srpsko-jevrejskog pevačkog društva“ Marlena Vajnberger Pavlović kaže da je radionica  svojojom interaktivnošću, edukativnim sadržajem, pričom, muzičkom podlogom, dramatikom i svedočenjem preživelih prilagođen pažnji i senzibilitetu svih generacija, a posebno mladim ljudima.

„Poruka ove radionice je da se sećanjem na Holokaust razumeju i shvate dešavanja iz prošlosti i da se upozori na opasnost od pojedinačne i opšte društvene ravnodušnosti prema atisemitizmu, rasizmu i netoleranciji u savremenom svetu. Do sada je održano 88 radionica u Beogradu, srpskim gradovima i Beču, na kojima je direktno prisustvovalo preko osamnaest hiljda ljudi, a indirektno, kroz medije, još desetine  hiljada“, poručuje Marlena  Vajnberger Pavlović.

Edukativni projekat „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“  je  koji je više puta nagrađivan – za doprinos zajednici dobio je nagradu „HELLO AWARDS 2015“, a država Izrael mu je dodelila „Priznanje za izuzetan doprinos jačanju veza izmeđi Izraela i Srbije“, 2016.godine. Projekat je prezentovan u Evropskom parlamentu na simpozijumu „EU sećanje” u junu 2017. kao jedinstven svetski primer dobre prakse,  u maju iste godine u Bakuu na Svetskom forumu o interkulturnom dijalogu, 2018. na Svetskoj konferenciji o Holokaustu u Jad Vašemu, na Sorboni – Pariz 2019, kao i u Moskvi na Svetskoj konferenciji protiv nacizma.

Više o muzici Srpsko – jevrejskog pevačkog društva možete pogledati  OVDE