PREDSTAVLJENA STRATEGIJA AKTIVNOG I ZDRAVOG STARENJA U REPUBLICI SRBIJI, OD 2024. DO 2030. GODINE: DA SE STARIJI BEZ OBZIRA NA GODINE OSTVARE U SVIM OBLASTIMA DRUŠTVENOG ŽIVOTA

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, predstavilo je danas u svečanoj sali Gradske opštine Stari grad Strategiju aktivnog i zdravog starenja u Republici Srbiji, za period od 2024. do 2030. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.Zvaničnoj promociji ovog strateškog dokumenta, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta života starijih građana, kroz razvijanje koncepta aktivnog i zdravog starenja, prisustvovale su visoke zvanice – Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Džon Kenedi Musoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjnih nacija za Srbiju, Fransoaz Žakob, UN rezident koordinator za Srbiju, Dušan Petrić, predsednik Skupštine gradske opštine Stari grad, mnogobrojni gosti, predstavnici starogradskih udruženja penzionera, nevladinih organizacija i medija.

Skup je zvanično otvorio predsednik Skupštine opštine Dušan Petrić koji je pozdravio prisutne izrazivši zadovoljstvo što je opština Stari grad domaćin skupa na kome će se predstaviti ovaj izuzetno značajni strateški dokument.

˶S obzirom na to da smo opština u kojoj je svaki treći stanovnik osoba trećeg životnog doba, prepoznali smo potrebu da na adekvatan način pružimo podršku i osnažimo aktivnost naših seniora – od izleta, edukativnih i  kreativnih radionica, do rekreativnih programa. U protekle tri i po godine osmislili smo i realizovali brojne besplatne programe za svoje penzionere i starije sugrađane, kroz rad opštinskog „Senior centar”. Pored Senior centra, zajedno sa  Crvenim krstom „Stari grad” uspostavili smo profesionalnu organizaciju Volonterskog servisa, koji je dostupan i uvek spreman da pomogne sugrađanima kojima je pomoć neophodna, pre svega starijim sugrađanima. Takođe, otvaranjem Uslužnog centra napravili smo korak bliže i bitno unapredili neposrednu komunikaciju sa građanima. Naš cilj je kvalitetniji i bolji života za sve Starograđane, posebno za naše starije sugrađane, naše komšije, kojima su na raspolaganju brojni, više od 80, besplatnih kulturno-umetničkih, rekreativnih i sportskih programa u okviru projekta koji smo nazvali „Stari grad misli na tebe”, rekao je predsednik Skupštine Dušan Petrić i naglasio da je to politika koju će opština nastaviti da sprovodi i u buduće u starogradskoj lokalnoj zajednici.

„Osnovni koncept nove Strategije je razvijanje svesti o aktivnom i zdravom starenju, odnosno jedan drugačiji i novi pristup kada je u pitanju proces starenja. Cilj nam je bio da proces starenja odvojimo od različitih zdravstvenih i socijalnih pitanja i da o njemu razmišljamo kao o aktivnoj komponenti, gde pokazujemo sve svoje potencijale i iskustvo koje smo tokom života stekli. Koncert aktivnog starenja znači da se starija lica bez obzira na godine ostvare u svim oblastima društvenog života“, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić Tepavčević i zahvalila svim učesnicima u izradi ovog dokumenta. Radnu grupu koja je izradila Predlog strategije činili su predstavnici nadležnih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice.

„Posle Strategije, sledi izrada akcionih planova. Očekujemo vaše predloge koji su važni i bitni za njihovu izradu. Pozivam vas da nam dostavite predloge za aktivno starenje i poboljšanje kvaliteta života svih nas zajedno, a posebno sterijih, jer ko to može bolje da zna od vas“, poručila je predstavnicima udruženja penzionera i organizacijama koje okupljaju starije sugrađane ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Dragomir Knežević iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, predstavio je prisutnima Strategiju aktivnog i zdravog starenja, da bi u diskusiji o značaju ovog strateškog dokumenta, učešće uzeli Džon Kenedi Musoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjnih nacija za Srbiju, Fransoaz Žakob, UN rezident koordinator za Srbiju, narodna poslanica Nada Macura i naša poznata glumica, u penziji, Starograđanka Rada Đuričin.

Video prilog pogledajte OVDE