OPŠTINA STARI GRAD I NARODNA BANKA SRBIJE: FINANSIJSKA EDUKACIJA ZAPOSLENIH U OPŠTINSKOJ UPRAVI

Opština Stari grad i Narodna banka Srbije organizovali su danas za zaposlene u opštinskoj Upravi praktičnu finansijsku edukaciju na temu novih mogućnosti koje pruža elektronsko bankarstvo i elektronski novac, kao i o odgovornom odnosu prema ličnim i porodičnim finansijama u odnosu na finasijske usluge, pre svega kredite koji su u ponudi na tržištu kapitala u našoj zemlji.

Diplomirani ekonomisti dr Slobodan Panić, Edin Hanić i Gordana Rebranović iz Narodne banke Srbije (NBS), Filijala Beograd – Grupa za edukaciju korisnika finansijskih  usluga, su kroz predavanje i praktične primere prezentovali sve prednosti korišćenja elektronskog novca (e-bankinga), a kroz prezentaciju različitih ponuda banaka, a pre svega popularnih keš kredita, korišćenja dozvoljenog minusa ili kreditnih kartica, zaposlenima u Upravi GO Stari grad preneli neophodna znanja, sa osnovnim ciljem da se sagledaju i razumeju rizici ovih ponuda pri zaduživanju, na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom zaduživanja,  kao i pre svega kako i kome da se obrate za pomoć i naprave odgovarajuće sistemske korake u zaštiti svojih prava.

Jedna od funkcija Narodne banke Srbije, kao društveno odgovorne institucije, je i da obavlja poslove zaštite prava i interesa korisnika usluga koje pružaju banke, društva za osiguranje, davaoci finansijskog lizinga, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, pružaoci platnih usluga i izdavaoci elektronskog novca, u skladu sa Zakonom. Program današnje edukacije u prvi plan je postavio pitanje kako svako od nas treba odgovorno da se odnosi prema vlastitim finansijama, a najveće interesovanje zaposleni su iskazali za pitanja koja se odnose na stambene i kredite za refinansiranje, o uslovima tzv. „brzih“ ili popularnih keš kredita, ali i o osnovnim smernicama o zaštiti prava građana, kao korisnika finansijskih usluga. Osnovna poruka sa današnjeg sastanka je da „pre uzimanja bilo koje vrsta kredita svaki građanin treba da se dobro informiše o svim ponudama u nekoliko banaka, o referentnim kamatnim stopama, kao i da svi imaju na umu da su dozvoljeni minusi u bankama i kreditne kartice kamatno najnepovoljnija i najskuplja zaduživanja“.

Narodna banka Srbije je, poručili su predavači, shodno novinama na finansijskom tržištu i interesovanju korisnika, ažurirala sadržaj sajta– www.tvojnovac.nbs.rs gde se mogu naći potrebne informacije. Svi korisnici finansijskih usluga imaju mogućnost da putem ovog portala dodatno saznaju o proizvodima i uslugama koje pružaju finansijske institucije, čiji nadzor ona vrši, kao i da pronađu koristan savet na šta treba da obrate pažnju i kome da se obrate za pomoć u slučaju zaštite svojih prava.

Ovo je bila druga edukativna tribina namenjena Starograđanima. Prva je održana 28. septembra za naše starije sugrađane i penzionere, a  Grupa za edukaciju će 20. novembra održati predavanje mladima sa naše opštine o platnim uslugama i kako da se odgovorno odnose prema vlastitim finansijama.