DELEGACIJA TURSKOG GRADA GAZIANTEP U POSETI GRADSKOJ OPŠTINI STARI GRAD

Višečlana delegacija grada Gaziantepa, centra jugoistočne Turske, na čelu sa Šahin Četinom, direktor odeljenja za međunarodnu  saradnju (diplomatiju) gradova, posetila je danas Gradsku opštinu Stari grad, u okviru višednevnog boravka u Beogradu i Srbiji. Delegaciju su primili predsednik opštine Radoslav Marjanović, zamenik predsednika Aleksandar Todorović, pomoćnik predsednika Aleksandar Puača, zamenica načelnika Uprave Nataša Gavrilović i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja Bojan Bojić.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru domaćini i gosti su izrazili obostranu želju da ovaj susret postane osnov za buduću saradnju Starog grada i Gaziantepa, u okviru „diplomatije gradova i opština“, posebno jer oba grada već imaju razvijenu partnersku saradnju sa bratskim gradom Kotorom. Predsednik Marjanović je gostima poželeo dobrodošlicu i upoznao ih sa zaštitom kulturno-istorijske baštine, velikim projektima koji se realizuju na opštini, gradu i u našoj zemlji, sa obnovom fasada i starogradskih zgrada, kao i sa turističkim i sportskim potencijalima centralne gradske opštine.

„Naša zemlja, Beograd i Stari grad će  do 2027. godine potpuno promeniti svoj izgled realizacijom velikih infrastrukturnih projekata u susret specijalizovanoj izložbi „EXPO“. Očekujemo oko 3 miliona turista. Počela je izgradnja metroa u glavnom gradu, železnice ka aerodromu i još mnogo toga, a Stari grad će dobiti novu „zelenu oazu“ izgradnjom „Linijskog parka” i konačno ćemo sići na obale reka. Naša opština je staro urbano jezgro grada u kome je sedište brojnih državnih institucija i ustanova. Čuvajući kulturno-istorijsku baštinu obnovljeno je 200 fasada zgrada, Beogradska tvrđava, rekonstruisane su Karađorđeva, Dušanova ulica i mnoge druge. Takođe, počela je izgradnja podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici sa 284 parking mesta“, istakao je predsednik Radoslav Marjanović.

U delegaciji turskog grada su 23 rukovodioca i zaposlena službenika u upravi Gaziantepa – iz odeljenja za spoljne poslove, urbanizam, zaštitu kulturne baštine, životne sredine, za porodicu i socijalne programe, izbeglice, kulturu i turizam, kao i za mlade i sport.

„Želim da se zahvalim na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu. Ovo ističem u ime svih članova naše delegacije. Zajedno možemo da realizujemo mnogo planova i projekata koji su u interesu naših gradova i građana. Obišli smo Stari grad i osetili dušu vašeg grada i naroda. Konstatovali smo da nas mnogo toga povezuje“, istakao je Šahin Četin, direktor odeljenja za međunarodnu  saradnju (diplomatiju) gradova.

Tokom predstavljanja rada u okviru svojih oblasti  domaćini i gosti su prepoznali zajedničke dodirne tačke za buduću saradnju opštine Stari grad i grada Gaziantepa, koje kao stara urbana jezgra imaju poseban odnos prema zaštiti kulturno-istorijske baštine, zelenih površina, ali i prema sportu, turizmu, mladima, zaštiti životne sredine, ali i gastronomiji.

Gaziantep  je šesti grad po veličini i najveći je industrijski grad jugoistočne Turske, sa oko 2 miliona stanovnika. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESKO ga je  stavio na listu kreativnih gradova sveta kada je reč o kulinarstvu. Svake godine u septembru održava se „GastroAntep“ – međunarodni gastro festival. Osim što promoviše domaća jela, tradicionalne recepte i novu ponudu, festival je u službi „gastro-diplomatije“ jer, kako kažu, „hrana povezuje ljude različitih vera, kultura i jezika za istim stolom i  upravo hrana može biti faktor u ostvarenju bratstva i mira”.

Gaziantep je turska prestonica baklave jer je prema slobodnoj proceni u centralnom delu grada otprilike svaka peta radnja baklavdžinica, a u gradu ih ima skoro dve stotine. Većina sadržaja, od bazara i dućana, do kafića i restorana, koncentrisana je u središnjem delu grada kojim dominira stara masivna tvrđava iz 6. veka. Ovaj grad je u srednjem veku bio važna tačka na putu za Siriju.

Delegaciju Gaziantepa je se tokom posete Beogradu imali prilike da se uvere u mogućnosti našeg grada u organizaciji sportskih aktivnosti, kako u takmičarskom tako i u rekreativnom i školskom sportu,  te da se upozna sa načinom finansiranja i razvojem sportskih aktivnosti. Gosti iz Gaziantepa su pored posete opštini Stari grad obišli i Sajam sporta u Grockoj, kao i sportske sadržaje na Adi Ciganliji. Tokom sutrašnjeg dana će se uputiti u obilazak Novog Sada, a takođe će zvanično posetiti i Novi Pazar, grad sa kojim, uz Kotor, sarađuju u regionu.