„БЕЛИ ОРЛОВИ“: ДРУГИ МЕЂУНАРОДНИ СРЕДЊОВЕКОВНИ ФЕСТИВАЛ, ОД 30.08. ДО 1.09, НА ДОЊЕМ ГРАДУ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ

Удружење за очување старих заната и вештина „Бели Орлови“, у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“ организују по други пут Међународни средњовековни фестивал у Београду, на једном од најлепших места Београдске тврђаве, на простору Доњег града, од 30. августа до 1. септембра ове године

Ова јединствена манифестација, која промовише српску и европску средњевековну баштину, окупиће учеснике из 20 земаља из Европе и света. Учествују удружења из Румуније, Мађарске, Словачке, Чешке, Бугарске, Француске, Аргентине, Чилеа, Бразила, Северне Македоније, Хрватске, Турске, Грчке, Италије, Русије, Босне и Херцеговине, Данске и Холандије…

Посетиоце фестивала од петка (30.8) до недеље (1.9) очекују изузетно занимљиви програми и садржаји, који ће им дочарати средњевековна времена:

Средњевековно село – које заједно креирају учесници 12 српских удружења као и удружења из Европских и земаља света

Радионице старих заната и вештина (ковање, калиграфија, мозаик, сарачка радионица…), којима ће се дочарати средњи век кроз мануфактуру тог времена на нашим просторима.

Играонице за децу – разичите играонице у складу са баштином свог наслеђа представиће српска и европска удружења.

Витешке борбе у оклопу – према јасно дефинисаним правилима ХМБ федерације реализоваће се борбе у пуном оклопу са учесћем свих земаља учесница.

Jousting (ђустрање) – шоу са коњима који приказује борбе витезова на коњима у изведби Коњичке дивизије Белих орлова

Јахање коња – рекреативна радионица јахања за посетиоце догађаја

Средњевековни базар – базар опреме , оруђа и оружја средњег века у аутентичној изради чланова Удружења из Србије и света, специјализованих занатлија на тему средњег века

Средњевековна и етно музика – музички бендови из Србије , ВизАнтика и На извору, дочараће музику средњег века и ренесансе

Средњевековна плесна радионица – плесна секција Удружења Бели орлови

Стреличарство – турнир у средњевековном стреличарству у коме учествују сви стреличари из присутних удружења из Србије, Европе и света, као и други слични забавни и едукативни садржаји.

Соколарство, и други слични забавни и едукативни садржаји.


Организатори позивају све заинтересоване да посете Доњи град „јер је овај фестивал права средњевековна бајка за целу породицу, за све генерације али са посебним акцентом и пажњом посвећеној деци и њиховој едукацији на тему српске и европске баштине Средњег века.

Дневни програм Средњевековног фестивала, одвијаће се у следећим терминима:

ПЕТАК (30.08) од 17 до 22 сата
СУБОТА (31.08) од 11 до 22 сата
НЕДЕЉА (1.09) од 11 до 17 сати

Удружење „Бели орлови“, привукли су пажњу целог света организацијом „Средњовековног фестивала“ и „Битком нација  у Смедереву 2019. године, као и програмом на „ЏУСТ ОУТ“ Фестивалу у Манастиру Манасија (2015-2022).

Други Међународни средњевековни фестивал, који је подржала и помогла Градска општина Стари град, је још једна значајна туристичка  промоција Србије, Београда и Београдске тврђаве у свету.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Промо најаву фестивала погледајте ОВДЕ