ПОЛОЖЕН ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА НА ДУНАВСКОМ КЕЈУ – ПОНОСНИ СМО НА ХЕРОЈЕ ОДБРАНЕ НАШЕГ ГРАДА 1915. ГОДИНЕ

Градоначелник Београда Александар Шапић положио је данас венац на Споменик браниоцима Београда у оквиру свечаности поводом обележавања Дана одбране Београда 1915. године. Одавању поште храбрим браниоцима Београда из 1915. године присуствовао је Александар Пуача, шеф Кабинета председника Градске општине Стари град.

Градоначелник Београда Александар Шапић је подсетио присутне да је прошле године ово место, за које се може рећи да је једно од најважнијих историјских споменика не само у Београду већ и у целој Србији, доведено коначно у једно пристојно стање.
„Последњих неколико година смо почели да негујемо културу сећања на тај период наше историје, који је био потпуно запостављен, а један је од најважнијих периода у историји нашег народа – период балканских ратова, Првог светског рата и свега онога што нам је управо омогућило да живимо данас у слободној земљи. Град Београд ће од следеће године у потпуности преузети организацију обележавања Дана одбране Београда 1915. године, када се навршава 110 година од битке за одбрану Београда 1915. године, што ћемо обележити посебним догађајем и академијом. Желимо да нашу децу у школама учимо стварима о којима сплетом околности нису учили, те да будемо поносни на наше претке, јер конкретно у овој бици, чини ми се, већу почаст одавали су нам наши непријатељи него ми сами себи“, истакао је први човек Београда и указао и на чињеницу да скромни споменик, који је подигао тада наш непријатељ генерал Макензен на Кошутњаку, говори какво су поштовање имали према тим људима.
Полагању венаца присуствовали су чланови Савеза потомака ратника Србије 1912–1920. Председник савеза Иван Стратимировић је истакао да су наши преци дали животе да бисмо ми данас у слободном Београду, у слободној Србији радили, живели, школовали се и напредовали. Подсетио је на улогу мајора Гавриловића и његову жртву за свој народ у најтежим тренуцима рата.
„ Херојски отпор и спречавање непријатеља да брзо продре и пресече српску војску омогућили су прелазак преко Албаније. Њихова жртва је омогућила да се преживала деца школују и изграђују ослобођену Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Њима треба да смо захвални. Захваљујем и што смо у оволиком броју дошли данас и драго ми је што наша држава све више поштује оне који су темеље ове државе бранили и тада, 1914. и 1915. године, као и 1918. када су трчећим кораком ослободили Србију и српске крајеве“, рекао је Иван Стратимировић, председник Савеза потомака ратника Србије 1912–1920.